Acest delicios Cozonac cu 10 galbenusuri este moale si pufos, incarcat de nuci, stafide si rahat, cu o aroma intensa de portocala si lamaie. Cu siguranta aceasta reteta de Cozonaccu 10 galbenusuri va deveni si reteta voastra preferata.
Cozonacul este unul dintre cel mai indragit preparat de la noi. Si pe buna dreptate as zice eu. Reteta mea este una simpla, atat cat s-ar putea avand in vedere ca totusi vorbim despre o reteta de cozonac.
Acest delicios preparat, spre deosebire de multe alte preparate traditionale de la noi are nevoie de ceva mai multa munca si atentie. Cu toate astea este extraordinar de bun, iar datorita acestui fapt, zic eu ca merita efortul depus. Prin urmare, trebuia sa povestec cate ceva si despre reteta mea preferat ( de pana acum ), de cozonaci.
Am mai incercat multe retete in ultimi ani, unele dintre ele nu necesita la fel de multa munca sau timp, dar aceasta reteta este cea la care intotdeauna ma intorc cu mare drag.
Sunt parfumati, pufosi si plini cu nuci, stafide si rahat. Cum sa nu vrei o felie?
Care sunt secretele unui cozonac reusit?
Am sa incep prin a va povesti o mica intamplare. Se petrecea cu multi ani in urma, aproximativ 10 ani as zice.
Tot in preajma sarbatorilor, pentru ca atunci pregatim in general acest delicios preparat. Stand de vorba cu o cunostinta care ma intreba cam care este secretul meu in pregatirea cozonacilor.
Doamna a mai vb cu cineva care i-a insirat o serie de lucruri de care tine cont atunci cand pregateste cozonaci, cum ar fii: faina sa fie trecuta printr-o sita inainte, apoi sa fie de tip 000, ingredientele sa fie la temperatura camerei. Sa lase faina la uscat si asa mai departe. Si ca daca ar trebuii sa tina cont de toate aceste lucruri nu ar mai face nimeni niciodata cozonaci. Cu parere de rau va spun ca aceias cunostinta este inca in cautarea retetei ideala.
Prin urmare dragi mei, aceasta reteta nu este din categoria retetelor in care va spun ca totul se face repede si usor. Este una dintre retetele care va cere atentie si sa tineti cont de cateva lucruri.
Sfaturi pentru cei mai buni cozonaci. Cum procedez eu?
Intotdeauna trec faina printr-o sita de cel putin doua ori. In felul acesta este aerata si se va usca mult mai usor. De asemenea fac acest lucru cu o seara inainte sau pun punga pe calorifer cu o seara inainte, in felul acesta ma asigur ca se va usca. Dece vrem o faina uscata? Deoarece vrem sa fie pufosi si aerati, iar datorita faptului ca acestia contin o cantitate generoasa de ulei, zahar si oua, au nevoie de o faina uscata care sa absoarba bine.
Toate ingredientele le am la aceas temperatura. Nu folosesc niciodata ouale de la frigider spre exemplu. Un ingredient cald si unul rece nu vor face decat sa incetineasca procesul de crestere al cozonacilor. Daca vreti sa creasca frumos, va recomand sa pregatiti totul cu o seara innainte. Aici ma refer sa le aduceti pe toate in bucatarie.
In bucatarie ma asigur ca sunt cel putin 23-24 de grade. Caldut si bine, asa vor creste frumos si destul de repede.
2fioleesenta de vanilie sau 2 linguri extract de vanilie
1linguritasare
14grdrojdie uscata2 pliculete, sau 45 gr drojdie proaspata
1galbenusou pentru uns deasupra
Umplutura
400grnuci macinat
100mllapte
150grzahar
2linguricacao
1fiola esenta de rom
rahatstafidedupa preferinta
Instructions
Aluatul pentru cozonaci
Intr-un bol mic/mediu, se pun circa 50 ml de lapte caldut, din totalul de lapte folosit, drojdia si o lingura de zahar. Se amesteca si se lasa deoparte circa 5-10 minute, pana ce acest amestec (maia) devin spumos.
Intre timp pregatim restul ingredientelor. Se topeste restul de zahar in laptele ramas, acesta sa fie caldut nu fierbinte. Tot peste lapte se adauga coaja de portocala si lamaie, esenta de vanilie, toate aromele folositi. Se lasa deoparte pentru pasul urmator.
Se separa ouale, v-om folosii doar galbenusurile, care se amesteca cu sarea. Se lasa deoparte.
Intr-un vas incapator, se adauga faina trecuta prin sita de cateva ori, se face in mijloc o gropita unde se adauga prima data maiaua, apoi laptele si galbenusurile de oua. Alternand oua - lapte cate putin pana ce sunt toate incorporate. Tot aici adaugam si untul caldut.
La final transferam aluatul pe masa de lucru si incepem sa adaugam din ulei. Adaugam treptat in timp ce lucram cu mainile aluatul. Eu fac acest lucru pentru circa 30 de minute, sau pana ce aluatul devine elastic si face basicute mici. Se lasa la crescut, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Intre timp ne putem ocupa de umplutura.
Umplutura de nuca si cacao
Se pune pe foc intr-o craticioara laptele impreuna cu zaharul, pana ce laptele clocoteste si zaharul sa topit. Nuca macinata se amesteca cu cacaua, peste acestea se adauga apoi laptele fierbinte. Se amesteca bine, apoi se adauga esenta de rom.
Duna pe aluatul a crescut, se imparte in doua, iar fiecare parte apoi la randul ei din nou in doua. Se intinede si pe fiecare se pune din amestecul de nuca si cacao, aici mai puteti adauga raha, stafide, ce mai vreti voi, se ruleaza. La fel se procedeaza cu cea de-a doua parte. Cele doua apoi se impletesc impreuna si se aseaza in tava pregatita. Se repeta procedeul cu alutaul rams. Se lasa la crescut alte 30 de minute
Cand au crescut, se dau cu ou deasupra si apoi merg la cuptorul incins la 170 °C pentru 45-50 de minute sau faceti testul cu scobitoarea.
Daca va place aceasta reteta dati-o mai departe, sa se bucure si altcineva. Va astept si pe pagina mea de Facebook – The Lemon Flavour – cu si mai multe retete delicioase, unde puteti sa imi scrieti parerea voastra sau unde va pot raspunde cu mare drag si la intrebari.
View Comments
Nu sunt trecute gălbenușurile la ingrediente
Buna Cristina,
Multumesc frumos pentru mesaj. Am corectat.