Începem prin a ne asigura că toate ingredientele sunt reci. Pregătim untura și margarina tăiate cubulețe, un ou și o cană de apă rece cu câteva cuburi de gheață.
Într-un vas încăpător, punem făina și sarea, apoi adăugăm untura și margarina.
Folosind două furculițe, presăm untura și margarina în făină, amestecând până obținem o textură asemănătoare cu nisipul. Dacă rămân câteva bucăți mai mari de untură, nu este nicio problemă.
Spargem oul, îl batem cu o furculiță și apoi îl adăugăm peste făină și untură.
Când oul este bine incorporat, începem să adăugăm apă rece cu o lingură, câte 1-2 linguri odată, amestecând constant. În total, vom folosi aproximativ 5-6 linguri de apă.
Pentru a ne asigura că am adăugat suficientă apă, facem un mic test. Strângem aluatul între degete; dacă se lipește și își păstrează forma, atunci am adăugat apă suficientă și nu mai este nevoie să adăugăm altă apă.
Transferăm aluatul pe masa de lucru și formăm o bilă mare cu mâinile. O împărțim în trei bucăți egale, aplatizăm fiecare bilă, le învelim în folie alimentară și le punem rapid în frigider pentru cel puțin 2 ore.
După cele 2 ore, scoatem aluatul din frigider cu aproximativ 5-10 minute înainte de a forma cornulețele. Întindem aluatul într-un cerc și îl tăiem în funcție de preferințe, apoi formăm cornulețele.
Umplem cornulețele cu umplutura preferată, le așezăm în tava de copt tapetată cu hârtie, le ungem cu ou și presărăm deasupra chimen, mac sau susan.
Coacem cornulețele în cuptorul preîncălzit la 190°C timp de aproximativ 18 minute.