Cornulete cu untura si branza sarata

Aceste Cornulete cu untura si branza sarata sunt de zile mari, fragede si sfaramicioase de se topesc in gura,  umplute cu branza si presarate cu chimen parfumat.

Fragede si usor de adaptat dupa gustul fiecaruia, aceste cornulete sunt minunate intr-o zi de weekend, cand vreti sa petreceti ceva timp cu familia,la un film sau un joc, savurand ceva bun facut de mama.

Sunt minunate atat calde cat si reci si pot fi presarate cu chimen, mac, susan sau fulgi de migdale.

Pot fi personalizate foarte usor si  aici ma refer la umplutura.

Pot fi dulci, umplute cu dulceata, dulceata cu nuci sau nutella.  Daca va place nutella, aceste Cornuri pufoase umplute cu nutella va roaga sa le incercati.

Pot fi sarate si sunt de parere ca acest aluat merge foarte bine cu o umplutura sarata. Cu toate astea cele umplute cu dulceata s-au mancat cu multa placere, este doar parerea mea si care mi-au placut mie mai mult. 

Umplutura sarata? Am incercat:

  • Branza feta 
  • Cascaval ras
  • Cascaval ras si sunca sunca presata taiata in fasii subtiri.

Sfatul meu este sa le pregatiti atat cu umplutura dulce cat si sarata, in felul acesta aveti putin din fiecare, apoi data viitoare faceti mai multe din cele care au fost pe placul vostru. 

Detalii din spatele acestei retete,

Reteta acestor cornuri am dezcoperit-o dupa ce am facut reteta de Aluat fraged pentru tarte.

Testand combinatii de unt cu margarina si acum margarina si untura, curiozitatile mele ne-au adus aceste bunatati in farfurie.

Desi nu este o reteta care se pregateste repede, deoarece aluatul obtinut trebuie sa stea la frigider circa 2 ore, va promit ca merita tot timpul de asteptare.

L-am pregatit de foarte multe ori, si am incercat diferite combinatii pentru a obtine un aluat fraged, gustos si usor de adaptat dupa gustul tuturor.

Mai gasiti pe site si alte retete de cornulete fragede, cum sunt aceste Cornulete fragede cu unt sau Cornulete frafede cu untura, umplute cu rahat.

De data aceasta am vrut altfel de cornulete, genul celor care sunt fragede si se desfac usor in fasii subtiri, fragede de se topesc in gura. 

 

Cum am incercat aceaste cornulete; 

Prima varianta, mai putina untura si margarina si fara praf de copt. Am obtinut un aluat fraged, dar nu suficient de fraged, deci am considerat ca se poate mai bine. Mai mult decat atat, le-am intins foarte subtiri ceea ce nu va recomand nici voua. Asa arata acestea:

A doua varianta, am crescut cantitatea de untura, am adaugat praf de copt, o jumatate de lingurita, dar nu am pus suficienta apa. Am obtinut un aluat foarte fraged, care se crapa foarte usor atunci cand incercam sa-l intind. Mai mult, odata unse cu ou si lapte, acestea absorbeau lichidul imediat, semn ca se cerea mai multa apa. Asa aratau acestea:

A treia varianta, am eliminat praful de copt, am crescut cantitatea de apa dar am pastrat toate celelate ingrediente. Am obtinut un aluat fraged, cu care se lucreaza usor si cu care am obtinut cornulete fragede de se topesc in gura. Asa arata aceasta varianta, care este si reteta de mai jos:

Vreau sa va spun in schimb, ca toate au fost mancate, semn ca desi eu nu eram 100% multumita, cei care le-au incercat s-au declarat multumiti. Fiecare cu gustul lui pana la urma. 

Cum obtinem un aluat fraged?

Folosid ingredientele reci de la frigider.

Cu apa rece ca gheata si fara multa caldura prin preajma. 

Stiu, suna ciudat. Sa va spun dece .

Daca untura si margarina se topesc inainte de a ajunge in cuptor, aluatul devine unul gras, tare si nici vorba de cornulete fragede si sfaramicioase.

Untura este grasime 100% deci are un punct de topire mai mic fata de margarina care este din uleiuri vegetale si cu un punct de topire mai mare.

La cuptor se topesc pe rand, aburul care il emana in timpul coacerii creaza si formeaza aceste fasii fragede.

Faptul ca folosim atat untura cat si margarina reci de la frigider, previne topirea acestora,  apoi apa rece la randul ei face acelas lucru. Rezultatul final este un aluat fraged si foarte gustos.

Cred ca acest aluat poate fi folosit la tarte sarate, inca nu am incercat asa ceva dar am sa incerc pe viitor deoarece imi place foarte mult acest aluat si il gasesc usor de pregatit si versatil.

Alte retete de cornulete:

Cornuletet fragede cu untura si branza sarata

Mihaela
Aceste cornulete sunt fragede de se topesc in gura, se fac din ingrediente putine si pot fi umplute dupa bunul plac.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 18 minutes
La rece 2 hours
Total Time 2 hours 28 minutes
Course Desert
Cuisine Roamaneasca
Servings 40 Cornulete

Ingredients
  

Aluat fraged cu untura

  • 150 g untura rece de la frigider
  • 100 g margarina rece de la frigider
  • 400 g faina
  • 1 ou marimea M
  • 80-90 ml apa rece cu gheata circa 5-6 linguri
  • 1 praf sare

Umplutura sarata

  • 100 g cascaval ras chiar mai mult, depinde de cat de multa umplutura puneti
  • 75-100 g sunca presata taiata in fasii subtiri

Umplutura dulce

  • 150 g dulceata alegeti o dulceata mai consistenta, sa nu curga

Decor

  • 1 galbenus de ou
  • 2-3 linguri lapte
  • dupa preferinta chimen, mac sau susan

Instructions
 

Aluatul fraged cu untura

  • Prima data ne asiguram ca avem totul rece langa noi. Untura si margarina taiate cubulete, reci de la frigider,oul, apoi o cana de apa rece cu cateva cuburi de gheata.
  • Intr-un vas incapator punem faina si sarea dupa care adaugam untura si margarina.
  • Cu ajutorul a doua furculite presam untura si margarina in faina si amestecam in asa fel incat sa sa obtinem un amestec cu o tetura asemanatoare cu nisipul. Daca mai raman bucatele mai maricele de untura nu-i nimic.
  • Spargem oul si il batem cu o furculita apoi il adaugam peste faina si untura.
  • Cand oul este incorporat, incepem sa adaugam apa rece cu lingura. Cate 1 sau 2 linguri si amestecam. Cam in jur de 5-6 linguri de apa in total.
  • Ca sa fim siguri ca am adaugat apa sufiecienta, facem un mic test. Strangem aluatul intre degete, daca acesta se lipeste si isi pastreaza forma, am pus apa suficienta si nu mai adaugam.
  • Transferam aluatul pe masa de lucru si cu mainile formam o bila mare. Aceasta se imparte apoi in 3 bucati egale, aplatizam fiecare bila, invelim cu folie alimentara si bagam repede la frigider pentru 2 ore cel putin.
  • Dupa cele 2 ore, scoatem aluatul de la rece cu circa 5-10 minute inainte de a forma cornuletele. Intindem intr-un cerc si taiem in functie de preferinta, formam cornuletele.
  • Umplem cornuletele cu umplutura preferata, punem in tava de copt tapetata cu hartie, le ungem cu ou si presaram cu chimen, mac sau susan.
  • Coacem cornuletele in cuptorul preincalzit la 190°C pentru circa 18 minute.
Keyword cornulete cu branza sarata, cornulete cu untura, cornulete cu untura si branza, Cornulete fragede cu unt, cornulete fragede cu untura

Daca va place aceasta reteta dati-o mai departe, sa se bucure si altcineva si lasati-mi si mie un comentariu mai jos ca sa stiu cum au iesit acesti deliciosi cartofi.

Va astept si pe pagina mea de Facebook – The Lemon Flavour – cu si mai multe retete delicioase, unde puteti sa imi scrieti parerea voastra sau unde va pot raspunde cu mare drag si la intrebari.

Va invit si in grupul recent creat pe Facebook – Aroma de Lamaie unde impartim retete si sfaturi culinare.

🤞 Nu rata cele mai noi retete!

Lasă un răspuns