Home

Aluat pentru pizza

Simplu de pregatit, din doar cateva ingrediente de baza si accesibile, azi vreau sa va impartasesc reteta mea de Aluat pentru Pizza cu care va puteti rasfata oricand in timpul saptamanii.

Porniti cuptoarele si pregatiti cea mai buna pizza facuta in conditii de casa pe care ati mancat-o vreodata.

Cu salam, pepperoni, sunca presata sau rosii si busuioc, haide-ti sa n-e punem pe treaba si sa n-e bucuram de unul dintre cele mai iubite preparate din lume.

Azi vreau sa va vorbesc despre cum am ajuns la aceasta reteta si dece cred ca este foarte buna, atat de buna incat odata incercata o sa ramana in familiea voastra pentru totdeauana.

Detalii

Aluatul meu de pizza are la baza doar 6 ingrediente. Este rapid, bun si poate fi folosit la alte preparate, cum le-am folosit si eu la aceste Rulouri cu branza, usturoi si patrunjel proaspat.

Contine:
  • Faina
  • Apa calduta
  • Drojdie uscata
  • Zahar
  • Sare
  • Ulei de masline

Nimic sofisticat, fara un procedeu complicat si greoi, va propun sa incercati aceasta reteta deoare este simpla si cu ajutorul careia obtineti un aluat minunat.

La noi in familie se face pizza odata pe satamana. In general facem pizza Joia sau Vinerea si este ziua in care noi facem curatenie in frigider.

Stiu, suna putin ciudat, dar asa folosim tot ce am inceput in timpul saptamanii si nu am apucat sa terminam. Stiti pachetul acela in care au mai ramas 2 felii de salam?

Doua felii nu ajung de un sandwich, asa ca fie il mananci asa pur si simplu sau il folosesti la o pizza. Asa procedam noi cu tot ce se cere mancat.

Ardei gras, sunca presata, bacon, rosii proaspete si lista poate continua.

Daca se intampla sa avem prea multe, decat sa inghesuim totul pe o pizza, facem mini pizza, fiecare cu ce prefera.

Poze cu Pizza gata scoasa din cuptor, din pacate nu am apucat niciodata sa fac. Promit sa fac cat mai curand, stati aproape. Pana atunci va las cateva poze din timpul preparari.

Preferata mea, David aruncand pizza in sus 

La ce temeperatura coacem pizza?

Inainte sa vorbim despre temperatura, vreau sa mentionez ca avem nevoie de un cuptor incins inainte ca pizza sa ajunga acolo. Deci porniti cuptorul prima data si datii timp sa fie bine incins.

Pizza se coace la temperatura mare. Daca mergeti la pizzeria voastra preferata, acolo unde exista cu siguranta un cuptor special pentru Pizza, ati vazut ca lemnele ard direct in cuptor, destul de aproape de unde se coace si Pizza voastra preferata. Asadar temeratura mare. Va recomand cu incredere 250-260 grade C. Sau temperatura maxima ( nu mai mare de 270 ) pe care cuptorul vostru o are. 

Avand in vedere ca folosim cuptorul la temperatura foarte mare, va rog sa aveti mare grija cand deschideti si bagati sau scoateti pizza din cuptor. De asemenea asteptati 1-2 minute inainte sa atingeti pizza, indiferent de cat de pofta va este.

Ce inseamna asta pentru pizza noastra?
  • Textura perfecta – blatul are crusta crocanta, sosul este bine incins si aluatul nu va ramane umed acolo unde sta sosul, apoi branza se topeste, face bulbuci care se rumenesc la perfectie.
  • Atunci cand coacem pizza la temperatura mica, gen 180 – 200 grade C, blatul o sa creasca usor si nu mai obtinem crusta crocanta, mai degraba o painica pufoasa. Sosul, acesta se incinge mai greu, acolo unde sta pe blat datorita timpului mai lung de coacere, face blatul sa aiba o textura moale, parca usor cruda. Iar branza, ooohh, ei bine dragilor, aceasta se topeste incet, nu se rumeneste repede si nu va face acei bulbuci rumeni, pe care ii iubim.

Toping

Ei bine dragilor, aici cerul este limita. Ce aveti, ce va place sau ce vreti sa folositi ca sa evitati risipa alimentara, precum facem si noi.

  • Prosciutto, bacon, sunca presata, salam. Carne de pui ramasa de la masa anterioara.
  • Peste precum anchovies, fructe de mare.
  • Legume proaspete, noi iubim rosiile si ceapa in pizza, dar cum am zis, alegerea sta in mainile si poftele voastre.
  • Am inteles ca exista si pizza dulce, nu am incercat iar cunostintele mele in acest domeniu sunt 0. Cu parere de rau nu va pot ajuta si tot cu parere de rau va spun ca nu sunt curioasa sa incerc o pizza dulce.

Tava pentru Pizza ?

Dragilor eu nu am o astfel de tava, sincer va spun ca nici nu intentionez sa imi cumpar curand pentru simplu fapt ca am atatea tavi, de atatea feluri, forme, etc, incat nu mai vreau inca una in plus. Folosim ce avem la indemana. 

Cel mai bun rezultat noi l-am obtinut pe tava cuptorului, cea care a venit odata cu cuptorul. Coacem pizza pe fundul tavi si in functie de timpul mamei ( al meu ) folosim hartie de copt sau coacem direct pe tava. Cum? Amestec o lingura de faina de grau cu faina de malai, presar pe toata suprafata tavii si apoi punem blatul de pizza deasupra. Rezultatul este unul exceptional. O pizza delicioasa cu o crusta crocanta si gustoasa, seamana foarte bine cu cea de la pizzerie. 

Print

Aluat pentru pizza

Author Mihaela

Ingredients

  • 500 g faina =- in functie de faina folosita
  • 300 ml apa calduta
  • 2 linguri ulei masline 30 ml
  • 1 plic drojdie uscata 7 grame
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar

Instructions

  • Intr-un vas amestecam apa calda, zaharul si drojdia. Lasam deoparte cateva minute, sau pana amestecul devine spumos.
  • Separat intr-un bol mestecati faina cu sarea.
  • Cand drojdia a facut spuma adaugam uleiul si amestecam. Incepem sa adaugam din faina treptat.
  • Cand aluatul incepe sa devina prea gros si nu mai putem amesteca cu o lingura il punem pe masa de lucru.
  • Lucram aluatul cu mainile si adaugam faina pana obtinem un aluat moale, elastic si nelipicios.
  • Lasam la crescut intr-un vas pana is dubleaza volumul. Circa 0 ora jumatete.

Daca va place aceasta reteta dati-o mai departe, sa se bucure si altcineva si lasati-mi si mie un comentariu mai jos ca sa stiu cum au iesit acesti deliciosi cartofi.

Va astept si pe pagina mea de Facebook – The Lemon Flavour – cu si mai multe retete delicioase, unde puteti sa imi scrieti parerea voastra sau unde va pot raspunde cu mare drag si la intrebari.

Va invit si in grupul recent creat pe Facebook – Aroma de Lamaie unde impartim retete si sfaturi culinare.

Mihaela

Recent Posts

5 Deserturi cu Lămâie, Proaspete și Aromate

Dacă ești ca mine și iubești deserturile parfumate cu lămâie, atunci acest articol este pentru…

2 săptămâni ago

Prăjitură fragedă cu mere

Prăjitură fragedă cu mere este una dintre acele rețete tradiționale care îți aduce aminte de…

3 săptămâni ago

Conopida la Cuptor

Conopida la Cuptor – Garnitura Delicioasă și Sănătoasă pentru Orice Masă. Conopida la cuptor este…

4 săptămâni ago

Ruladă cu mere: Rețetă simplă și delicioasă

Rulada cu mere este un desert clasic, apreciat pentru aroma sa inconfundabilă și textura sa…

o lună ago

Biscuiți fragezi cu untură

Un strop de nostalgie și un vârf de inovație Acești biscuiți sunt o bucățică din…

o lună ago

Prăjitură cu Lămâie și Mac și Glazură de Zahăr

Imaginează-ți o prăjitură cu lămâie și mac, îmbrăcată în glazură de zahăr: aroma proaspătă a…

2 luni ago