Azi vreau sa va invat, daca imi dati voie binenteles, cum se face cel mai bun si gustos aluat fraged pentru tarte. Este o reteta din ingrediente putine si simple dar care o sa va consume timp, este o reteta care odata incercata, o ve-ti pregati de foarte multe ori, la tot felul de tarte.
Desi am pregatit foarte multe retete de prajituri cu mere, placinte si briose, niciodata nu am fost mai incantat cum am fost cand am gasit reteta perfecta pentru tarta cu mere.
Rezultatul final este unul spectaculos, atat la gust cat si aspect. Tartele cu orice fel de umplutura sunt extrem de populare si apreciate, acum dupa ce am pregatit si eu cateva, nu foarte multe, inteleg pe deplin dece.
Azi in mod special vreau sa arat doar cum sa pregatiti acest aluat fraged pentru tarte. Pentru ca odata ce ati descoperit reteta ideala pentru baza unei tarte delicioase, puteti apoi sa o pregatiti cu umplutura preferata. Va las pe voi sa alegeti, dar sunt extrem de multe variate, cu fructe pentru fiecare sezon in parte, sarate sau dulci.
La baza acestei retete dupa cum va spuneam stau ingrediente simple dar de buna calitate precum: grasime, faina, apa rece cu gheata si binenteles sare.
Cate putin despre fiecare
- Grasimea folosita este importanta. Am incercat aluatul pentru tarte pregatit doar cu unt, gustul si aroma acestuia sunt perfecte in orice desert. Am pregatit de asemenea aluat fraged pentru tarta combinand margarina si unt. Am ajuns la concluzia ca atunci cand combini cele doua grasimi, rezultatul este mult mai bun.
Dece ?
- In primul rand puctul de topire intre cele doua difera, motiv pentru care atunci cand aluatul merge la cuptor, in momentul topirii apa din unt si margarina, se evapora si creaza acele fasii subtiri crocante, flaky.
- Avand un grad de topire mult mai ridicat margarina ajuta la formarea fasiilor subtiri crocante, cele care se ” topesc in gura” dupa cum se spune 🙂 . Daca nu va place margarina, atunci folositi doar unt.
- Dupa cum spuneam am pregatit aceast luat fraged doar din unt. Gustul acestuia este inegalabil. Cu toate acestea aluatul copt la final nu a avut la fel de multe fasii crocante, iar acestea sunt mult mai bine definite spre deosebire de atunci cand am folosit un amestec intre margarina si unt. Cred ca se poate folosi si untura, dar eu inca nu am pregatit un aluat pentru tarte cu untura. Deasemenea, nu am pregatit acest luat doar cu margarina sau cu ulei de cocos spre exemplu, prin urmare nu stiu sa va spun cum ar putea iese.
- Folositi intodeauna grasimea rece de la frigider, atat untul cat si margarina. Este foarte important ca acestea sa fie reci de la frigider, daca vreti le puteti baga chiar la congelator pt cateva minute.
Dece grasime rece de la frigider?
- Pastrarea grasimilor la rece previne topirea acestora innainte de coacere. Daca acestea se topesc inainte de ajunge la cuptor, ve-ti obtine un aluat/crusta tare, dura, unsuroasa fara fasii fragede si crocante. Prin urmare, pastratile in firgider, va garantez ca nu veti regreta 🙂 .
- Apa rece cu gheata. Din acelas motiv mentionat mai sus cand va spuneam sa pastrati untul si margarina la rece. Apa rece cu gheata previne topirea grasimilor. Masurati 100 ml de apa rece in care adaugati apoi 3-4 cuburi de gheata, pastrati-o langa voi si adaugati cate o lingura pe rand. Eu am folosit 100 ml de apa rece, sau 7 linguri ( 15 ml o lingura = 105 ml, nu cred ca 5ml fac o mare diferenta, sincer ) Masurati cu lingura si adaugati apa treptat. Dece ? Daca nu folositi acelas tip de faina ca mine este foarte posibil sa aveti nevoie de mai multa sau mai putina.
Cum va dati seama daca ati pus apa suficienta?
Dupa fiecare lingura de apa adaugata, amestecati cu o lingura de lemn, sau spatula, evitati sa amestecati cu degetele, degetele calde favorizeaza si ele topirea grasimilor si ajuta la dezvoltarea glutenului.
Adaugati apa si amestecati pana observati ca aluatul incepe sa se adune in bucati mari, incercati apoi cu degetele, strangeti putin aluat intre degete, daca acesta se uneste usor si isi pastreaza forma, ati pusa apa suficienta.
Retineti, 100 ml sau 7 linguri, ghidati-va dupa aceste masuri. Puteti incerca dupa ce ati pus 5 linguri de apa spre exemplu. Daca aluatul nu are suficienta apa va puteti da seama pentru ca va fi usor sfaramicios, uscat. Prea multa apa, cere ulterior mai multa faina ceea ce face ca aluatul final sa fie dur, gros , dupa coacere nu este fraged.
- Faina, aceasta trebuie sa fie de o buna calitate. Pentru reteta de mai jos eu am folosit faina de tip 000, marca Dobrogea. Dupa cum stiti tipurile de faina difera deoarece continut de proteina din fiecare faina este diferit. Eu am obtinut cel mai bun rezultat folosind aceasta faina. Cel mai important cred ca este sa fie de tip 000, deci nu conteaza neaparat marca atat timp cat faina este tip 000.
Cum procedam?
Prima oara puneti untul si margarina reci, taiate cubulete, intr-un vas incapator. Adaugati faina si sarea si cu ajutorul a doua furculite amestecti, presati cu furculita untul in timp ce amestecati cu faina. Vreti sa obtineti un amestec sfaramicios precum frimiturile. Daca raman bucati mai maricele de unt este ok, o sa va placa la final va garantez.
Acum incepeti sa adaugati apa rece dupa va spuneam, pe rand cate o lingura. Daca ati facut testul, iar aluatul poate fi strans, transferati-l pe masa de lucru, cu mainile impudrate de faina formati o bila rotunda. Acest lucru ar trebuii sa se faca destul de usor, iat aluatul sa nu fie lipicios.
Impartitil in doua, aplotizati fiecare bucata in discuri de circa 2 cm grosime, inveliti in folie de plastic si fuguta la frigider cu el pentru cateva ore. Cu cat mai multe cu atat mai bine. Puteti face aluatul spre exemplu seara, pana maine este numai bun de copt.
Cand este gata racit, sa ne apucam de treaba. Scoate-ti aluatul rece de la frigider cu circa 5-10 minute innainte de a-l intinde, astfel se intinde mai usor, dar nici nu a stat foarte mult timp in caldura.
Pe masa impudrata cu faina, incepeti sa intindeti usor din centru catre margini. Intoarce-ti aluatul de pe o parte pe alta daca este nevoie.
Intindeti aluatul in forma rotunda, tava mea are 20 cm diametru, aluatul il intind in jur de 23 cm. In tava , umpleti cu ceea ce va place, repetati cu cea dea doua parte de laut. Deasupra fiecare face designul preferat sau mai bine zis in functie de cum se pricepe.
Va las mai jos cateva poze cu tarta mea cu mere si cum am ales sa acopar eu una dintre tartele cu mere. Nu va speriati, pare greu dar va asigur ca nu este deloc.
Fuguta la cuptor!
Bucurati-va la final de minunatia delicioasa pe care tocmai ati pregatit-o.
Aluat fraged pentru tarte
Ingredients
- 70 gr margarina
- 150 gr unt
- 100 ml apa rece cugheata
- 300 gr faina tip 000
- ½ lingurita sare
Instructions
- Prima data puneti untul si margarina taiate cubulete. Adaugati peste ele faina si sarea si cu ajutorul a doua furculite amestecati, presand usor cu furculita untul in faina. Faceti asta pana obtinetiun amestec sfaramicios.
- Incepeti sa adaugati apa cate o lingura pe rand si amestecati. Adaugati pana aluatul incepe sa se straga in bucati mari, iar atunci cand luati intre degete sistrangeti din aluat, acesta isi pastreaza forma.
- Transferati pe masa de lucru sau chiar in bol, cu mainile infainat, straneti alutul intr-o bila.
- Taiat in doua, aplatizati fiecare bucata, dati cu folie alimentara si bagatila rece pentru doua ore cel putin.
- Spor la treaba!
Nu ma uita si lasa-mi si mie un comentariu mai jos sa imi spui cum ti-a iesit aceast aluat fraged pentru tarte. 🙂