Alegeti dulcele pufos preferat, din acest aluat aromat si versatil puteti pregatii cornuri moi, gogosi pufoase, branzoice delicioase si ce mai vreti voi.
Porniti cuptoarele sau incingeti tigaile si pregatiti ceva bun si pufos pentru familie si prieteni.
Pe site gasiti si alte retete de Cornuri pufoase cu gem, Cornuri pufoase umplute cu nutella sau Cornuri pufoase umplute cu gem si nuci.
Toate retetele de mai sus, sunt absolut delicioase, pentru care am primit mesaje de multumire si apreciere de-a lungul anilor de la cei care le-au incercat.
Retete de astazi am vrut sa fie altfel, diferita, am gandit-o ca pe o reteta de familie.
Am vrut un aluat versatil bun la mai multe, sa puteti alege voi\noi dupa bunul plac. Daca nu va puteti decide ce sa pregatiti, sau aveti multi pofticiosi, atunci faceti din fiecare deoarece aluat este suficient
Este suficient pentru o tava mare de cornuri pufoase umplute cu dulceta, pentru vreo 25 de gogosi si inca o tava generoasa pentru branzoaice pufoase, sau cornuri cu branza.
Asadar, salvati aceasta reteta, fie in telefon fie in retetarul familie, pentru ca o sa va fie de folos pentru mult timp de acum inainte.
Detalii
Sa va spun cate putin despre ingredientele folosite.
Aluatul la baza are ingrediente putine, de buna calitate si accesibile.
Contine:
- Faina
- Oua
- Lapte
- Unt
- Drojdie
- Sare si zahar
- Vanilie si coaja de portocala
Faina folosita este un cu un procentaj mic de proteine, genul de faina pentru prajituri, de tip 000 cum se gaseste in comert.
Cand aleg faina eu in ultimul timp ma uit pe eticheta de pe spate, acolo unde scrie procentajul de proteine, carbohidrati, etc.
Daca faina are sub 10 g de proteine la 100 de grame, eu o folosesc cu incredere la prajituri, pandispan sau aluaturi pentru cornuri sau gogosi. Am inceput sa nu ma mai uit la marca produsului din perioada de pandemie, cand a trebuit sa ne descurcam cu ce era, sau mai bine zis ce mai gaseai prin rafturile supermarketurilor.
Am descoperit produse mai putin cunoscute, accesibile si cu ajutorul carora am obtinut preparate foarte reusite.
Am folosit unt si nu ulei pentru un plus de gust si savoare. Parca orice preparat devine si mai bun daca are in componenta unt. Nu ca uleiul nu ar face o treaba buna, dar untul face totul mult mai bun.
Aromele folosite sunt vanilie si coaja de portocala, dar puteti folosii si coaja de lamaie cu incredere, deoarece este minunata atat daca faceti gogosi, cornuri sau placinte cu branza. Daca va place lamaia in mod deosebit va recomand sa incercati acest Chec umed cu lamaie.
Eu am folosit doua fiole de vanilie, si o lingura jumate de coaja de portocala. Cu portocala este si acest Chec cu portocale pe care vi-l recomand daca sunteti fani aroma de portocala.
Cantitatea aromelor este importanta deoarece pentru cantitatea de aluat obtinuta la final, putina vanilie sau portocala nu are face nici o diferenta. Adica nu simt.
Zahar am folosit doar 100 de grame si sunt de parere ca este suficient doar atat deoarece vom avea si o umplutura dulce. In cazul cornurilor folosim dulceata, nutella sau rahar, iar la gogosi zahar pudra, acestea vor echilibra gustul de dulce la perfectie pentru genul acesta de preparat.
Prea dulce te duce cu gandul si gustul spre altceva, spre o prajitura sau tort, si nu este cazul.
Umplutura
Umplutura este alegerea voastra. Eu vreau sa va las cateva sugestii cu privire la cantitatile necesare pentru cat aluat vom obtine.
Recomand undeva in jurul a 500 grame de umplutura, indiferent de ceea ce alegeti sa faceti din acest aluat. Cum am mai spus este un aluat bun la mai multe. Alegeti ceea ce va place si ce aveti la indemana.
Evident, daca nu faceti cornuri pufoase, si alegeti sa faceti gogosi, acolo nu este nevoie de umplutura.
Sau daca alegeti sa impartiti aluatul in doua, jumatate pentru cornuri pufose, jumatate pentru gogosi, ve-ti adapta cantitatea de umplutura in functie de ceea ce alegeti sa pregatiti.
Am pregatit din acest aluat chiar si Mucenici moldovenesti, va las o poza mai jos sa vedeti cum au iesit. Nu am avut timp mult la dispozitie sa-i modelez, asa ca i-am facut mari si grasi, pe repede inainte.
Aluat pentru cornuri pufoase, gogosi sau branzoaice
Ingredients
- 1 kg faina pentru prajituri, tip 000
- 2 pliculete drojdie uscata 14 grame
- ½ lingurita sare
- 2 fiole vanilie
- 1 si ½ linguri coaja rasa de portocala sau coaja rasa de lamaie
- 100 g unt topit
- 100 g zahar
- 500 ml lapte caldut
- 3 oua marimea M
Umplutura
- 500 g de umplutura voastra preferata sau o combinatie intre acestea gen 250 grame branza si alre 250 grame dulceata.
Instructions
- Incalzim laptele si-l amestecam cu drojdia, zaharul, vanilia, coaja de portocala si zaharul.
- Lasam deoparte pana face bule desupra, aproximativ 10 minute.
- Peste lapte adaugam ouale si untul topit si amestecam cu un tel pana obtinem un amestec omogen.
- Incepem sa incorporam faina si odata cu ea adaugam si sarea.
- Adaugam faina treptat, nu toata odata. Vrem sa obtinem un aluat usor moale si nelipicios.
- Va recoman ca ultimele 50 de grame de faiana sa le adaugati doar daca este nevoie. Cantitatea de faina depinde de usor de tipul de faina folosita si cat este de uscata.
- Cand am obtinut aluatul, il punem la crescut, acoperit cu un prosop de bucatarie. Are nevoie de circa 1 ora si jumatate sa isi dubleze volumul.
- Odata crescut acest aluat poate fi folosit pentru cornuri pufoase, gogosi sau branzoaice.
Daca va place aceasta reteta dati-o mai departe, sa se bucure si altcineva. Va astept si pe pagina mea de Facebook – The Lemon Flavour – cu si mai multe retete delicioase, unde puteti sa imi scrieti parerea voastra sau unde va pot raspunde cu mare drag si la intrebari.
De asemenea ma gasiti si pe Pinterest – The Lemon Flavout.
Va invit si in grupul recent creat pe Facebook – Aroma de Lamaie unde impartim sfaturi utile din ale bucatariei dar si retete minunate.
Zi Frumoasa!