Cozonaci cu nuca si rahat, reteta simpla

Aceasta reteta simpla de Cozonaci pufosi cu nuca si rahat va garanteaza otinerea celor mai pufosi si aromati cozonaci, in timp scurt si fara multa bataie de cap.

Parfumati, pufosi si plini de nuca si rahat,  aceasti Cozonaci cu nuca si rahat, se face usor, fara mult timp petrecut in bucatarie si satisfac orice pofticios.

Aceasta reteta este pentru toate gospodinele care nu au foarte mult timp de petrecut in bucatarie dar care totusi isi doresc sa pregateasca ceva minunat pentru cei dragi.

Este pentru toate gospodinele la inceput in ale bucatariei,  care poate sunt  intimidate de un preparat precum Cozonac cu 10 galbenusuri, pentru care va las reteta Aici.

Cozonacul este un preparat care ma pus la incurcatura mult timp. Multi ani am incercat diferite combinatii mai mult sau mai  putin reusite.

Am ajuns la aceasta reteta, atunci cand m-am hotarat sa nu ma mai gandesc cu teama atunci cand vreau sa fac cozonac, sa abordez o varianta mai simpla, usoara, fara sa stau toata ziua in bucatarie pentru a obtine 2 cozonaci.

Nu am nimic cu preparatele care cer timp, deoarece stiu ca rezultatul final o sa fie pe masura. Doar ca sunt intr-o etapa a vietii in care nu imi permit sa intru in  bucatarie de dimineata si sa ies de acolo la sfarsitul zilei.

Acum doi pitici voinici imi bucara viata si ma tin ocupata. Imi doresc sa petrec cat mai mult timp alaturi de ei, dar in acelas timp sa le pregatesc si ceva bun.  Pentru astfel de ocazii, exista solutii mai practice si usoare, precum reteta acestor cozonaci.

Aceasta reteta simpla este pentru zilele acelea lungi, in care vrem sa facem multe si nu stim cum sa impartim timpul mai bine. 

 

Detaliile acestei retete

Am pregatit acum ceva timp un aluat minunat,  aluat pentru gogosi, cornuri pufoase sau branzoice . Acest aluat imi place tare mult, este  vesatil si l-am pregatit de foarte multe ori, incat stiu ca poate reusii oricarei gospodine, cu sau fara prea multe cunostinte in ale aluaturilor. 

Reteta acestor cozonaci are la baza acel aluat, doar ca l-am indulcit mai mult si bineneteles am pregatit umplutura cu nuca.

Sa va povestesc pas cu pas cum am procedat la obtinerea acestor pufosenii. 

  1. Prima data masor si cantaresc faina, zaharul, laptele.
  2. Incalzesc laptele usor, adaug o lingura de zahar si drojdia, apoi amestec si las deoparte pana face spuma deasupra. Intre timp ma ocup de restul ingredientelor. 
  3. Topesc untul, imi aduc aproape toate aromele, ouale si sarea.
  4. Cand drojdia a  facut spuma, adaug ouale, untul, aromele folosite, zaharul  si amestec cu un tel pana se dizolva zaharul.
  5. Incep sa incorporez faina si odata cu prima parte din faina adaug si sarea.
  6. Treptat incorporez 1 kg de faina si nu mai multa. Reteta precizeaza ca are nevoie de 1 kg si 100 grame. In prima faza incorporam doar 1 Kg. 
  7. Amestec energic cu telul sa ajut la formarea retelelor de gluten. Cand se ingroasa aluatul scot telul fie fac restul cu mana sau ma ajut de o lingura de lemn. Prefer cu mana, astfel imi dau seama si simt cu degetele textura aluatului, cat este de moale. 
  8. Transfer amestecul pe masa de lucru si tin aproape cele 100 de grame de faina pastrata deoaparte. Incep sa lucrez aluatul cu mama pana obtin un aluat omogen, moale si nelipicios.
  9. Adaug faina din cele 100 de grame ramase doar daca este nevoie, si doar pana am obtinut aluatul omogen, moale. Intotdeauna ma opresc cand este inca moale si nu adaug faina daca nu este nevoie.
  10. Cu cat aluatul este mai moale si nelipicios, cu atat coconacii vor creste mai bine, nu sunt tari si vartosi.
  11. Ung un bol cu ulei si pun aluatul in bol la crescut pentru 1,5 chiar 2 ore.
  12. Cand este gata ung masa cu ulei si impart in 4 bucati egale a cate 500 grame fiecare.
  13. Umplu cu nuca si rahat, impletesc si in tava la crescut din nou.
  14. Cand au crescut, incing cuptorul la 180 de grade si ung deasupra cozonacii cu galbenus de ous amestecat cu o lingura de lapte.

Umplutura

Aceasta umplutura am pregatit-o pentru rulouri pufoase cu nuca pentru care nu am reusit sa va scriu reteta, dar promit sa revin si cu aceasta reteta curand. Cum ziceam doi pitici voinici imi dau de lucru. 

Prima data ma ocup de nuca, adica o prajesc la foc mediu pentru plus de aroma si textura, apoi o macin.

Pun la foc mediu laptele, zaharul si cacaua si las pana incepe usor sa fiarba si zaharul si cacaua sau dezolvat. Opresc focul si adaug nuca. Amestec pana omogenizez bine si las la racit.

Cand a ajuns la temperatura camerei si urmeaza sa o folosesc adaug si doua fiole de rom si amestec bine.

Aromele folosite

Vreau sa va vorbesc despre aromele folosite in mod special deoarece consider ca este important sa respectam cantitatea acestora. Pentru obtinerea celor mai parfumati cozonaci, este important sa folosim cantitati adecvate de arome. 

Cate arome avem nevoie pentru aluat?
  • 2 linguri coaja de portocala
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 2 fiole vanilie

Umplutura  are si ea nevoie de aroma, de esenta de rom. Avem nevoie de doua fiole de esenta de rom. Nu va speriati, nu-i prea mult deoarece avem 2 cozonaci a cate 1 kg fiecare.

Temperatura la care coacem acesti cozonaci.

Am incercat de-a lungul anilor diferite metode de coacere, la diferite temperaturi. Sa va zic ce am descoperit:

La 180 grade C de la inceput pana la sfarsit, se rumenesc prea tare la suprafata, chiar daca sunt acoperiti cu folie de aluminiu sau hartie de copt deasupra. 

Am incercat 160 si 170 de grade de la inceput pana la sfarsit. In ambele cazuri cozonacii se crapa deasupra deoarece temperatura este prea mica iar aluatul continua sa creasca prea mult. Ca si simp, au nevoie de peste 1 ora si 15 minute la aceste temperaturi. 

Cel mai bun rezultat l-am obtinut atunci cand am inceput cu temperatura  de 180 de grade pentru 20 de minute, apoi am redus la 160 pana sunt copti si la interior.

Per total timpul de coacere este in jurul a o ora si vreo 5 minute, dar cel mai sigur este testul cu scobitoarea.

Daca observati ca se rumenesc prea tare deasupra, puneti folie de aluminiu si fixati-o cu doua scobitori. Va asigur ca daca procedati in felul acesta, veti optine cozonaci precum in imaginile de mai jos. 

Nu am incercat sa coc acesti cozonaci la cuptor pe gaze, cu parere de rau nu stiu ce sfat sa va dau pentru cel mai bun rezultat.

Dece incorporam ultimele grame de faina la final si nu toata odata?

Nu avem toti aceas faina, ce marca folosesc eu poate nu se gaseste la supermarketul vostru, va povesteam aici mai multe despre cum aleg eu faina acum.  Este doar un exemplu.

Poate faina voastra este uscata bine, sau ouale difera intre ele ca si marime. Ati scapat putin lapte in plus, unul dintre oua a fost mai mare, etc. Toate acestea se aduna si influenteaza cantiatea de faina necesara.

O influenteaza la valoare mica, motiv pentru care incorporam ultimele 100 de grame doar daca este nevoie.

Prin urmare, atunci cand formati aluatul final pe masa de lucru, impudrati usor si modelati cu mainile pana obtineti un aluat moale, nelipicios.

Acesta este sfatul meu in general ori de cate ori pregatiti aluat, indiferent ce timp de aluat este. Dulce, pentru cornuri pufoase, sau sarat precum rulourile cu usturoi, iar lista poate continua.

Intotdeauna modelati aluatul pe masa si nu direct in bol, atunci cand nu folositi un robot de bucatarie binenteles.

In felul acesta o sa va dati seama mult mai usor si mai bine de textura aluatului vostru. Ve-ti stii cand sa va opriti din adaugat faina. 

Sincer, cand sunt pe graba si nu am timp sa fiu atenta foarte bine la ceea ce fac, prefer sa las aluatul usor lipicios, mai bine mai adaug faina la final cand modelez preparatul. Indiferent care este acesta.

Cum procedez daca folosesc robotul de bocatarie?

Procedeul este la fel, doar ca acesta va face toata treaba, ba mai mult il puteti lasa la final sa framante bine pentru 5 minute. Acest framantat va garanta obtinerea acelor fasii care se desprind usor si sunt moi si pufoase.

Ce imi place la aceasta reteta?

  • Se face repede
  • Folosim ingrediente putine si de buna calitate
  • Folosim ouale intregi fara sa ne ramana albusuri
  • Nu framantam aluatul de multe ori, ceea ce ne salveaza timp

Se pasteaza bine pentru mai multe zile?

Sincer va spun ca nu stiu, niciodata nu au ramas nemancati mai mult de doua zile, iar in acest timp au ramas moi si pufosi. Acoperitii in folie alimentara pentru a nu se usca. 

Alte sfaturi utile

Folositi ingredientele la temperatura camerei si nu reci de la frigider.

Treceti faina prin sita

Folositi lapte gras nu degresat pentru cel mai bun rezultat

Untul sa fie cu minim 80% grasime

Lasati aluatul la crescut la loc calduros

Cozonaci cu nuca si rahat, reteta simpla

Mihaela
Cozonaci cu nuca si rahat, reteta simpla - moi si pufosi, usor de pregatit si din ingrediente la indemana, acesti cozonaci odata incercati o sa ramana in familia voastra pentru totdeauna.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 5 minutes
La crescut 2 hours 30 minutes
Total Time 3 hours 50 minutes
Servings 2 Cozonaci

Equipment

  • 2 tavi 23x13

Ingredients
  

Aluat

  • 1.100 kg faina pentru prajituri tip 000
  • 500 ml lapte caldut
  • 2 plicuri drojdie uscata, 14 grame in total sau 25 grame drojdie proaspata
  • 220 g zahar
  • 100 g unt topit si lasat la racit usor
  • 3 oua marimea M
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri coaja portocala
  • 1 lingura coaja lamaie
  • 2 fiole esenta de vanilie sau doua linguri extract

Umplutura

  • 400 g nuca prajita si macinata
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 fiole esenta rom
  • 200 g rahat

Instructions
 

Aluat

  • Incalzim usor laptele, dizolvam o lingura de zahar si drojdia si lasam deoparte la loc calduros pana face spuma deasupra. Aproximativ 10 minute.
  • Cand a facut spuma adaugam restul de zahar, untul, ouale, aromele folosite si amestecam bine cu un tel.
  • Incepem sa incorporam faina, odata cu prima transa de faina punem si sarea.
  • Amestecam energic cu un tel si adaugam faina, favorizand crearea retelelor de glutem.
  • Cand aluatul incepe sa se ingroasa facem restul cu mana. Incorporam faina in continuare si framantam.
  • Transferam aluatul pe masa de lucru impudrata cu faina si continuam sa-l framantam cu mainile pana obtinem un aluat moale si nelipicios. Aici, in acest moment, mai adaugam din cele 100 de grame de faina si doar daca este nevoie.
  • Ungem un bol mare cu ulei si punem aluatul in bol la crescut pentru 1.5 - 2 ore.

Umplutura

  • Intr-o cratita punem laptele, zaharul si cacaua si lasam la foc pana incepe sa fiarba usor.
  • Oprim focul si amestecam pana cacaua si zaharul sau topi, apoi adaugam nuca.
  • Cand urmeaza sa fie folosita umplutura adaugam esenta de rom si nu imediat cand este inca calda.

Formam cei doi cozonaci

  • Impartim aluatul crescut in 4 parti egale, a cate 500 grame fiecare, cu aproximatie.
  • Punem deasupra amestecul de nuca si rahat si lulam intr-un mega rulou.
  • Procem asa cu toate cele 4 parti, apoi le impletim cate doua.
  • Punem cozonacii la crescut la loc calduros pentru circa o ora.
  • Can au crescut, incingem cuptorul la 180 ℃ si ungem cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.
  • Coacem cozonacii la 180 ℃ pentru 20 de minute, apoi reducem temperatura la 160 ℃ pentru alte 40-45 de minute sau pana sunt copti la interior. Faceti testul cu scobitoarea.
  • Cand sunt gata, scoate din cuptor si ii mai lasam in tava pentru circa 5 minute, apoi ii transferam pe un gratar sa se raceasca.
  • Puneti cozonacii intr-o parte si lasatii asa pana sunt reci, intorcandu-i ozazional de pe o parte pe alta.
  • Sa va fie de bine si pofta va doresc!

Daca va place aceasta reteta dati-o mai departe, sa se bucure si altcineva.  Va astept si pe pagina mea de Facebook – The Lemon Flavour – cu si mai multe retete delicioase, unde puteti sa imi scrieti parerea voastra sau unde va pot raspunde cu mare drag si la intrebari.

De asemenea ma gasiti  si pe Pinterest – The Lemon Flavout.  

Va invit si in grupul recent creat pe Facebook – Aroma de Lamaie unde impartim sfaturi utile din ale bucatariei dar si retete minunate.

Zi Frumoasa!

🤞 Nu rata cele mai noi retete!

2 comentarii

Lasă un răspuns