Aceste Briose cu morcovi va invita la un rasfat parfumat si dulce, cu un numar mic de calorii.
Am mai bine de jumatate de an de cand lucrez la reteta acestor minunate Briose cu morcovi.
Am vrut o reteta cu un continut mic de zahar, si care sa vina la pachet cu cat mai multe imgrediente sanatoase si naturale.
Am incercat diferite combinatii de ingrediente, in ideea de a obtine un desert usor, dulce si parfumat, care nu are toate caloriile din lume.
Asadar, astazi va las reteta acestor briose minunate care sunt un fel de ” Gustul placerii fara remuscari” .
Aceste Briose cu morcovi sunt o combinatie perfecta de dulce si sanatos.
Savurati-le la micul dejun, ca si gustare sau ca un desert usor dar gustos si sanatos.
Cum sunt aceste briose?
- Moi si umede. Morcoii razuiti, ovazul si nuca de cocos, fac aceste briose sa aiba o textura moale si umeda si se pastreaza asa pentru cateva zile. Va asigur ca nu vor ramane nemancate.
- Aromate. Scortisoara, nucsoara, vanilia si aroma fulgilor de cocos se combina si echilibreaza foarte bine cu dulceata naturala a morcovilor.
- Sanatoase. Intradevar contin zahar, dar in cantitate mica, in schimb contin alte ingrediente naturale sanatoase si nutrivite precum morcovi, ovaz sau laptele.
- Dulci, dar nu foarte dulci. Am folosit 130 de grame de zahar brun pentru aceste briose, o cantitate rezonabila zic eu, in comparatie cu alte retete care contin mult mai mult zahar.
Beneficii pentru sanatate
- Morcovii. Pe landa dulceata naturala pe care o aduc, acestia vin si cu continut semnificativ de vitamina A, esentiala pentru sanatatea ochilor si al sistemului imunitar.
- Ovazul. Are un continut ridicat de fibre solubile, contribuind la mentinerea sanatatii inimii, la controlul glicemiei si la senzatia de satietate.
- Fulgii de cocos. Ofera o aroma usor exotica, dar pe langa aceasta contine fibre si minerale, precum magneziu sau fier.
Sper ca v-am convins sa incercati aceasta reteta, iar daca Briosele sunt pe placul vostru va las mai jos o lista:
- Briose cu mere
- Briose cu banane
- Briose cu dovleac
- Briose cu spanac, cascaval, ceapa si usturoi verde
Despre zaharul folosit in aceasta reteta.
Am hotarat sa ma opresc putin si sa va vorbesc si despre acest aspect, cu aceasta ocazie, mai ales ca le-am tot laudat ca sunt bune si ceva mai sanatoase.
In primul rand o fac deoarece pentru mult timp eu am crezut ca zaharul brun, sau brun inchis este mult mai sanatos decat zaharul alb.
Realitatea este alta, si nu mi-a placut cand am aflat.
Zaharul bun, sau brun inchis, este de fapt tot un zahar alb rafinat, dar care in schimb are in componenta melasa. Aceasta ofera un gust usor de caramel si o textura umeda preparatelor in care este folosit.
Daca in schimb cautati sa folositi un zahar mai bun, adica care nu este dublu rafinat va recomand Zaharul Muscovado.
Acesta nu este rafinat si ofera un gust placut de caramel preparatelor.
Este zaharul Muscovado mai bun?
Acesta este adesea considerat mai sanatos in comparatie cu zaharul alb.
In primul rand datorita faptului ca zaharul muscovado este un zahar nerafinat, ceea ce inseamna ca molasele sunt mentinute in rezultatul final. Aceasta ofera zaharului o culoare maro inchisa si un gust bogat de caramel si melasa.
Deci, daca este sa alegem intre un rau si un altul, zic sa-l alegem pe cel mai putin rau.
Pentru o viata sanatoasa, este recomandat un consum cat mai mic de zahar si daca este posibil inlocuirea acestuia cu mierea de albine sau zaharul din stevie.
Sper ca v-au fost de folos aceste informatii si ca au facut putina lumina daca va intrebati si voi precum ma intreb si eu, „Oare stiu ce pun in farfurie?”
O alta alternativa sunt preparatele fara zahar in care putem folosi curmale, stafide sau caise uscate pentru a oferii un gust dulce preparatelor.
Am o intreaga categorie de astfel de preparate pe blog, sub numele de Fara Zahar, unde am folosit aceste fructe uscate la indulcirea deserturilor.
Va recomand cu mare drag reteta acestui Banana Bread – chec indulcit cu banane coapte si stafide. Sau acesti Biscuiti cu lamaie si ricotta, unde am folosit caise uscate pentru a oferii un gust dulce dar si o culoare minunata naturala.
Briose cu morcovi
Equipment
- 1 Blender
Ingredients
- 30 g nuca de cocos
- 70 g ovaz orice fel
- 120 g faina tip 00
- 1 si ½ lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ½ lingurita scortisoara
- ½ lingurita nucsoara
- ¼ lingurita sare
- 2 oua marimea L
- 130 g zahar brun
- ½ fiola esenta de vanilie
- 100 ml lapte
- 2 lingurite suc de lamaie
- 80 ml ulei puteti folosii de cocos topit si lasat sa se racoreasca usor
- 200 g morcov ras pe razatoarea mare
Instructions
- Intr-un pahar amestecam laptele si sucul de lamaie si lasam deoparte pana avem gata restul ingredientelor.
- Dam morcovul pe razatoarea mare. Marutiti-l cu un cuti pentru o si mai buna distribuire.
- Preincalzim cuptorul la 200℃ si pregatim o tava cu 10 forme pentru briose.
- Intr-un blender punem fulgii de cocos si ovazul si macinam pana obtinem un amestec precum o faina fina.
- Intr-un bol incapator amestecam amestecul de ovaz, cu faina de grau, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si aromele folosite.
- Intr-un bol amestecam ouale, vanilia, uleiu, zaharul, si laptele, pana ce zaharul sa topit.
- Peste amestecul de faina adaugam amestecul lichid si omogenizam cu o lingura sau un tel.
- Incorporam morcovii si distribuim aluatul in formele de briose.
- Coacem la 200℃ pentru 5 minute dupa care reducem temperatura cuptorului la 180℃ si continuam sa coacem briosele pentru in 15-17 minute.
- Faceti testul cu scobitoarea. Pofta va doresc!
Daca va place aceasta reteta dati-o mai departe, sa se bucure si altcineva. Va astept si pe pagina mea de Facebook – The Lemon Flavour – cu si mai multe retete delicioase, unde puteti sa imi scrieti parerea voastra sau unde va pot raspunde cu mare drag si la intrebari.
De asemenea ne gasiti si ne puteti urmari si pe Pinterest – The Lemon Flavout.
Va invit si in grupul recent creat pe Facebook – Aroma de Lamaie unde impartim sfaturi utile din ale bucatariei dar si retete minunate.
Zi Frumoasa!
Am încercat brioșele cu morcovi. Sunt extraordinar de bune. Au trecut pe lista prăjiturilor preferate. Dacă ați lucrat mai bine de jumătate de an la această rețetă, a meritat din plin. Rezultatul e desăvârșit.